Τηλ. 215 215 6821

Πατήστε παρακάτω για κάθε μορφής επικοινωνία μαζί μας ...

Μπαταρίες ιόντων λιθίου με... άμμο, προσφέρουν τριπλάσια αυτονομία

Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που έχουν βαρεθεί να φορτίζουν το κινητό τους κάθε μέρα, φαίνεται πως βρέθηκε η λύση.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Bourns College of Engineering στο Riverside της California, κατασκεύασαν μια μπαταρία λιθίου που κρατάει 3 φορές περισσότερο από τις σημερινές. Το βασικό υλικό; Η άμμος!

Οι Zachary Favors, πτυχιούχος φοιτητής που συνεργάζεται με τους Cengiz και Mihri Ozkan, καθηγητές μηχανικής στο πανεπιστήμιο UC Riverside, χαρακτήρισαν αυτό το γεγονός για τη τεχνολογία των μπαταριών ως το "άγιο δισκοπότηρο", ένα υλικό χαμηλό κόστους, μη τοξικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει πως όταν υλοποιηθεί θα μπορείτε να φορτίζεται το κινητό κάθε τρεις μέρες αντί για κάθε μέρα. Επιπλέον, θα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και σε φορητούς υπολογιστές.

Προς το παρόν, η έρευνα με τίτλο "Scalable Synthesis of Nano-Silicon from Beach Sand for Long Cycle Life Li-ion Batteries," έχει δημοσιευθεί στο Journal Nature Scientific Reports και η μπαταρία έχει μέγεθος νομίσματος. Σκοπός της ομάδας, η οποία αποτελείται και από τους: Wei Wang, Hamed Hosseini Bay, Zafer Mutlu, Kazi Ahmed και Chueh Liu, είναι να δημιουργήσει μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα.

Την ιδέα είχε ο Favors πριν έξι μήνες και ενώ ξεκουραζόταν στη παραλία San Clemente της Καλιφόρνιας μετά το σέρφινγκ. Κράτησε άμμο στα χέρια του, τη παρατήρησε και είδε πως αποτελείται ουσιαστικά από χαλαζία, που με τη σειρά του γίνεται πηγή ενέργειας όταν μετατραπεί σε καθαρό πυρίτιο.

Αφού βρήκε άμμο με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλαζία, ο Favors "άλεσε" την άμμο σε κλίμακα νανομέτρων και στη συνέχεια ακολούθησε κάποια βήματα επεξεργασίας-καθαρισμού, αλλάζοντας το χρώμα της σκόνης από καφέ σε λευκό. Το αποτέλεσμα έμοιαζε σε χρώμα και υφή με τη ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αλάτι και μαγνήσιο (το πρώτο απορροφά τη θερμότητα, το δεύτερο απομακρύνει το οξυγόνο από τον χαλαζία) δημιούργησε καθαρό πυρίτιο σε τρισδιάστατη, πορώδη μορφή. Αυτή η πορώδης μορφή αποδείχτηκε μυστικό κλειδί για την απόδοση των μπαταριών που κατασκεύασαν.

Το πυρίτιο αντικατέστησε τον γραφίτη στην άνοδο (στην αρνητική πλευρά) των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες προσφέρουν τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις. Για να δούμε, αν και πότε αυτή η τεχνολογία θα φτάσει επιτέλους σε καταναλωτικές συσκευές.

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

YouTube

Positron CHAT
Εάν είμαστε Online (μπλέ εικονίδιο), κάντε Chat μαζί μας.
Εάν δεν είμαστε Online αφήστε το μύνημά σας πατώντας το εικονίδιο παρακάτω και θα επικοινωνήσουμε μαζί
σας το συντομότερο δυνατόν.

Για περισσότερους τρόπους επικοινωνίας πατήστε Επικοινωνια

QuickSearch

Quick Search Domain Form


Soon will be ready...